Game of Thrones Dünyası Yoksa Yuvarlak mı?

Selam sevgili dostlar, bugün size çok sevdiğim Game of Thrones teorilerinden biri olan "Yuvarlak Dünya" teorisinden bahsetmek istiyorum. Yazar George RR Martin'in kurguladığı Buz ve Ateş'in dünyasının ne kadar detayı olduğu beni daima mest etmiştir. Bu evrenle ilgili neredeyse her şeyi bilen birisi olarak, bu teoriyi ilk defa gördüğümde, GRRM'nin dünya yaratma şekline gerçekten hayran kalmıştım. Amerika'da insanlar dünya düz mü yuvarlak mı diye tartışadursun, ben size pek az kişi tarafından bilinen "Game of Thrones'taki tüm olayların aslında yuvarlak bir dünya üzerinde yaşanması" durumundan bahsedeceğim.



Bilindiği kadarıyla Westeros (soldaki kıta) ve Essos (Sağdaki kıta)

Yuvarlak Dünya

Zaten kuzeye doğru gittikçe havanın soğuması bile GoT dünyasının yuvarlak olduğunu gösterir. Bunu hepimiz biliyoruz. Büyük ihtimale diyeceksiniz ki "İyi de bu neyi değiştirecek?"Ancak teoride derine indikçe, aslında kimsenin bilmediği gerçeklerle karşılaşıyoruz. Ancak önce, kanıtlarla başlayalım.

1. Kanıt: Quiathe'nin Daenerys'e tavsiyesi:

Kralların Çarpışması kitabında ve Game of Thrones'un 2. sezonunda Qarth'ta gördüğümüz son derece gizemli bir kadın olan Quiathe, Daenerys'e aynı şu tavsiyeleri veriyor:
"Kuzeye gitmek için güneye seyahat etmelisin. Batıya ulaşmak için doğuya gitmelisin. İleri gitmek için geri gitmelisin, ışığa dokunmak için gölgelerin içerisinden geçmelisin."

Bu sözler hala hikaye için bir yere bağlanmıyor. Yine de, her şeyi bilen Quiathe'nin bunları Daenerys'e söylemesi bence tesadüf değildi. Sonuçta Jorah'a da Taş Adamlar'la karşılaşacağını 3 sezon önceden ima etmişti. Bu doğu-batı olayının yazar tarafından özellikle yazılmış olduğunu düşünüyorum. 


Mistik sezileri olan maskeli kadın Quiathe.

2. Kanıt: Azor Ahai figürleri:

Asshai'den gelen efsaneye göre Uzun Gece ile savaşacak bir kahraman alevli kılıcı Işık Getiren ile kıyameti bitirecektir. Ancak bu efsane yalnızca Asshai'ye ait değil. Haritanın çeşitli gölgelerinde aslında bunla ilgili efsaneler var. Birbiriyle ilişkisi olmayan Yi-Ti, Kemik Dağları, Kayakayanaya gibi yerlerde de söz konusu kahramanın adı değişse de (Kahraman Hyrkoon, Yin Tar, Neferion, Eldric Gölgekovalayan vs.) özellikleri hep aynı kalıyor. Peki Westeros'tan bu kadar uzakta ve doğuda olan bu şehirlerde neden kuzeydeki Ak Gezenlerle ilgili hikayeler olsun ki? Yoksa doğuda da mı Ak Gezenler var?

Kahraman Hyrkoon efsanesi, tıpkı Azor Ahai gibi; elinde alevli bir kılıç ile.

3. Kanıt: Grey Waste, Five Forts

İşte işler ilginçleşiyor. Bu şehirlerin bulunduğu yerler, aslında Grey Waste (Gri Arazi denilebilir) adlı bir çölün çevresinde. Grey Waste hakkında bilinen şeylerse kısıtlı, ancak şunu kesin olarak biliyoruz ki Grey Waste çok soğuk bir yer. Haritaya bakınca doğuya doğru gittikçe havanın soğuması pek mantıklı değil, öyle değil mi? Ya peki aslında harita yanlışsa ve o çöl doğuya doğru değil de kuzeye doğru uzanıyorsa? Çünkü çölün uzandığı yere bakınca "Five Forts" adlı beş antik kale görüyoruz. Dağların arasına dizilmiş bu beş kalenin tek bir amacı var: Kalenin ötesindeki canlıları, diğer şehirlerden uzak tutmak. 
Burada bir benzerlik var; beş kale ve Westeros'un kuzeyindeki duvar. İkisi de ötesine geçtikçe daha da soğuyor ve bir tarafın diğer tarafa geçmesine engel olmak amacıyla yapılmış. Peki bu Five Forts'un ötesinde ne var?


Duvar ve Beş Kale. Sağda yazan "Cities of the Bloodless Men"e dikkat.

4. Kanıt: Cities of the Bloodless Men

Türkçeye "Kansız Adamların Şehirleri" olarak çevirebildiğimiz bu şehirlerde yaşayan canlılarla ilgili bilinen tek şey şu: Derileri soluk renkli, ölüye benzeyen zayıf ve soğuk yaratıklar. Bu tanım, pek de yabancı gelmiyor, değil mi? İşte Five Forts'un ötesine geçebilirseniz, bu şehirlerle karşılaşıyorsunuz. 
Artık neredeyse Essos'ta da Ak Gezenerin var olduğuna ikna olduk. Peki Ak Gezenler nasıl oluyor da birbiriyle alakasız iki farklı yerde aynı anda olabiliyorlar? İşte olay burada: Bu iki yer alakasız değil. Westeros'un kuzeyi aslında Essos'un güneyi oluyor.


Aslında Westeros ve Essos birbirinden ayrı iki parça değil, resimdeki gibi birleşikler.

Evet, bu iki kıta aslında birbiriyle kuzey kutbunda birleşiyorlar, ve o en kuzeyde ise Ak Gezenler yaşıyor. Aslında isterlerse hem Westeros'a hem de Essos'a saldırabilirler. Ancak dizide ve kitapta sadece Westeros'a saldırmalarını görüyoruz. Belki aynı zamanda Essos'taki Five Forts'a da saldırıyorlardır? Sonuçta orada bulunun bir POV karakterimiz olmadığı için bunu tam olarak bilemeyiz. Bildiğimiz tek şey, Ak Gezen tehditinin Westeros'a özgü olmadığı.


"Derileri soluk renkli, ölüye benzeyen zayıf ve soğuk yaratıklar"

5. Kanıt: Diğer Ufak Şeyler

Hemen birkaç ufak kanıtı daha inceleyelim. Korsan Euron Greyjoy'un seyahat hızı inanılmaz. Bir anda Essos'un en doğusunda iken çok kısa bir süre içerisinde Westeros'un batısına gelebiliyor. Kimisi bu kadar hızlı seyahat edebilmek için kimisi kan büyüsü yaptığını söylese de, bana sorarsanız sadece dünyanın yuvarlak olduğunun farkında, ve Westeros'a gelebilmek için uzunca batıya gitmek yerine doğuya doğru seyahat ediyor. 


Kitaplardaki tanımıyla Euron Greyjoy.

6. sezon 8. bölümde Arya ve Lady Crane arasında geçen bir muhabbette "En batıda Westeros var. Peki Westeros'un da batısında ne var? Kimse bilmiyor." tarzı bir konuşma geçmişti. Pek inandırıcı olmasa da bu yazarlar tarafından yapılmış bir gönderme olabilir.
Son olarak Eski Şehir'deki üstatların dünya hakkında yorum yaparken bir tanesinin "round" (daire) ibaresini kullandığını görüyoruz. Acaba üstatlar da mı bu sırrı biliyor? Biliyorlarsa neden söylemiyorlar?

.........................................................................................................................................................................................

Yuvarlak dünya teorisi aslında Game of Thrones evrenine bakışımızı değiştiriyor. Ak gezenler aslında sadece Westeros için değil, tüm dünya için bir problem, yalnızca Five Forts'tan değil de Duvar'dan geçmek istiyorlar. Neden? Bilmiyoruz. Yine de Westeros'un ve Essos'un iki ayrı kıta değil de bir bütün olduğunu bilmek bile insanı baya şaşırtıyor ve GRRM bir kez daha okurları kendine hayran bırakıyor. Bu yazıyı da böyle bitirelim arkadaşlar, hoşça kalın. 
Teknolojiyle ilgili içerikler paylaşan dost sayfamız için: http://yariinsanyariteknolojik.blogspot.com.tr





Yorumlar